Eget arbete

Ibland upptäcker vi vid avflyttningsbesiktning att hyresgäster gjort omfattande arbeten själva i sin lägenhet. Detta kan bli dyrt att återställa därför vill vi informera om vad man får göra och inte göra i en hyresrätt.

Måla och tapetsera

Du får måla och tapetsera om själv under förutsättning att arbetet utförs fackmannamässigt. Färg- och tapetval ska dock kunna passa ny hyresgäst om du flyttar och får inte vara för extrema. Om du är osäker, kontakta med Vännäs Fastigheter först, för förslag och tips.

Golv

Du får även lägga nytt golv själv så länge det utförs fackmannamässigt och standarden är densamma som tidigare. Det betyder att du kan inte lägga in plastmatta i vardagsrummet om du betalar hyra för parkettgolv. Du får inte heller höja standarden genom att byta plastmattan mot parkett.

Inredning

Du får inte ändra lägenhetens planlösning och ta ner eller sätta upp väggar. Om du tar bort en innerdörr, garderob eller annan fast inredning som hör till lägenheten måste du sätta tillbaka dessa vid avflytt för att inte bli ersättningsskyldig.

Självklart är det okej att borra hål i väggen för hyllor och tavlor men borrhålen ska vara rimliga till antalet.